Kädenjälkeni

Kädenjälkeni käsityöaktivismitarvikepaketti

Käsityöaktivismi on kansalaisaktivismin muoto, jossa omia mielipiteitä ilmaistaan käsityön avulla. Jokainen voi käsitöiden tekemisen yhteydessä käsitellä tunteitaan ja ajatuksiaan, ja ottaa kantaa itselle tärkeisiin asioihin. Kädenjälkeni käsityöaktivismitarvikepaketti herättelee pohtimaan käsityöaktivismin keinoin, miten valinnoilla ja päätöksillä voimme vaikuttaa parempaan tulevaisuuteen.

"Läpi elämän jatkuvan oppimisen päämääränä on ihminen, joka huolehtii paitsi itsestään ja omasta kulttuuristaan, myös toisista ja planeettamme kokonaisuudesta." - Arto O. Salonen

"We can't just continue living as if there was no tomorrow, because there is a tomorrow" - Greta Thunberg

"Maailma muuttuu pisto pistolta" - Sarah Corbett

Tarvikepaketista löydät tarvikkeet ja ohjeet oman käsityöaktivismityösi tekemiseen. Tarvikepaketin tilaaminen on helppo tapa aloittaa käsityöaktivismi. Paketti sisältää palan kierrätyshuopaa, villalankaa neljässä eri värissä, neulan, ohjeet sekä kädenjälkeni-lapun, jonka voi kiinnittää valmiiseen käsityöhön. Materiaalipaketteja voi tilata täältä. 

Huovasta voi tehdä itselleen kirjanmerkin tai merkin kiinnitettäväksi laukkuun, takkiin tai vaikka avaimenperän muistuttamaan omista teosta ja toiminnasta paremman maailman puolesta. 

Omaa teosta voi koristella myös kotoa löytyvillä tarvikkeilla, kuten helmillä ja kankailla.
Kun oma käsityöaktivismiteoksesi on valmis ota työstäsi kuva ja jaa sosiaalisessa mediassa hästägeillä #kädenjälkeni #kulttuuriaktivismi #käsityöaktivismi #craftivism.

Tägää instagramissa @jalanjalkeni 

Kädenjälkeni on #jalanjälkeni sisar. 


Hiilijalanjälki tarkoittaa jonkin tuotteen, toiminnan tai palvelun aiheuttamaa ilmastokuormaa eli sitä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja tuotteen tai toiminnan elinkaaren aikana syntyy. Tilannetta, jossa nettohiilijalanjälki on nolla, kutsutaan hiilineutraaliksi. Hiilijalanjälki ilmoitetaan massana: tonnia, kilogrammaa tai grammaa. Määre on kasvihuonekaasujen yhteenlaskettu määrä eli hiilidioksidiekvivalentti. Hiilidioksidiekvivalentit lasketaan kaikista kasvihuonekaasuista ottamalla huomioon niiden ilmastoa lämmittävä vaikutus verrattuna hiilidioksidiin.

Hiilikädenjälki puolestaan kuvaa päästövähennysvaikutusta, päästövähennyspotentiaalia käyttäjälle; tuotteen tai palvelun aikaansaamia päästösäästöjä verrattuna ko. keskivertotuotteeseen tai -palveluun. Päästövähennyspotentiaalia voi luoda valtio, yritys, yhdistys ja yksittäinen ihminen. Hiilikädenjälki auttaa alentamaan hiilijalanjälkeään. Erona hiilijalanjälkeen hiilikädenjälki korostaa myönteisiä vaikutuksia tulevaisuudessa, kun taas hiilijalanjälki keskittyy kielteisiin päästövaikutuksiin nyt.

Hiilikädenjälki on Harvard School of Public Health lehtorin Gregory Norrisin idea. Norris havahtui, kun hänen Harvardin opiskelijansa elinkaariarvioiden laskemisen (elinkaariarviointi) jälkeen totesi, että planeetalle olisi parempi, jos he eivät olisi syntyneet. Norris kertoi oppilailleen, että se on totta; jokainen ihminen satuttaa ja kuluttaa planeettaamme joka päivä. Hän kysyi: miten voimme olla hyödyksi planeetalle? Ehkä ehkäistä tai siivota sotkujamme? Tähän tarvittiin luoda mittari joka olisi yhtä konkreettinen kuin jalanjälki, joten syntyi kädenjälki.

Norris on perustanut verkkosivuston handprinter.org, jonka sivuilla voimme laskea kädenjälkemme ja tehdä lupauksen sen vahvistamisesta ja kertomisesta muille - käsi kädessä. Jos ystäväsi seuraavat sinua, sinun kädenjälkesi kasvaa. Iso käsi saa uuden merkityksen.

Hyvän tekeminen virittää meitä toimintaan, jolloin auttaa, jos tavoite mitataan positiivisesti. Vaikka askeleemme painaa (hiilijalanjäljet) voimme pitää toisiamme kädestä (hiilikädenjäljet). Voimme ottaa hallitumpia askeleita, käsi kädessä, yhdessä.

Marika Tomu

Kun halutaan saavuttaa käyttäytymisen muutosta suhteessa nykyiseen maailman tilaan, suurin haasteemme Daniel Golemanin mielestä on apatian ja välinpitämättömyyden voittaminen. Daniel Goleman väittää, että harjoittelemme väärää aivojen osaa keskittymällä hiilijalanjälkeen, mikä on negatiivinen mittari siitä, miten paljon saastutamme. Hän uskoo, että saisimme aikaan myönteisemmän ja innostuneemman ilmapiirin puhumalla tekojemme ja toimiemme ympäristöystävällisyydestä, hiilikädenjäljestä. Mittaisimmekin siitä, mitä teemme oikein - kuten paikallisesti tuotetun kasvisruoan syömistä tai lähimatkailua. Laajentamalla tätä konseptia ja kannustamalla kokonaisia yhteisöjä laajentamaan ympäristöystävällistä käsitystään voisimme hyödyntää yrittäjyyttä ja kilpailuhenkeä ja luoda markkinoita muuttavan pyrkimyksen kestävyyteen.

Näin siis Daniel Goleman puhui vuonna 2012. Ilahduttavaa on se, että olemme lopultakin tällä tiellä - vaikkakin 10 vuotta myöhemmin. Mutta nyt voimme kiihdyttää tätä!

Lisää lukemista kädenjäljistä: Giving legs to handprint thinking: foundations for evaluating the good we do.