Kohtuu kaikessa -

lukupiiri ja verkkokeskustelu

Hei tervetuloa  - Kohtuu kaikessa -lukupiiriin ja verkkokeskusteluun. Ryhmä on kevyesti työnohjauksellinen, eli voimavaroihin ja jaksamiseen keskittyvä. 

Ryhmää vetää Kia Aarnio, psykologian tohtori, oppikirjailija, ilmastoaktiivinen kansalainen. 

Ryhmän ohjaajan palkkion maksaa Reason ry ja ryhmä on osa Reason ry:n Opetushallituksen rahoittamaa henkilöstökoulutusta. 

Ryhmä kaikki jäsenet ovat välillisesti tai välittömästi kestävyys kysymysten ja opetuksen/koulutuksen kanssa tekemisissä. Ja he ketkä eivät tästä itseään tunnista ovat varmasti enemmän tai vähemmän vapaan sivistyksen alalla toimivia ja asiasta kiinnostuneita ja asiaan liittyneitä (näin päättelee ja on päättänyt Marika Kaipainen). 

Ryhmä on suljettu ja kunnioitamme turvallisen tilan kokemusta ja vaitioloa ryhmän sisäisistä asioista. Turvalliseen tilan ohjeet päivitän tähän myöhemmin.


Tapaamisajaksi valikoitui torstai kello 18:00-19:30, mikä sopi useimmille.

Ensimmäinen tapaaminen on torstaina 30.9., seuraava siitä jo viikon päästä 7.10., sitten vähän taukoa ja syyslomaa, kunnes nähdään taas to 28.10. ja sen jälkeen joka toinen torstai: 11.11., 25.11. ja 9.12. Tapaamiset järjestetään etäyhteydellä. Zoom linkki tulee tähän sekä Facebookin viestiketjuun

Jokaiselle kerralle on jokin artikkeli, podcast tai dokumentti, jonka pohjalta keskustelemme. Vaikka sitä ei ehtisi katsoa, lukea tai kuunnella, on tervetullut mukaan. Viimeisellä kerralla on tarkoitus keskustella Rebecca Solnitin kirjasta Hope in the Dark, jota voi lueskella syksyn mittaan tai sitten lukea vain kirjaa käsittelevän artikkelin.

Alustava ohjelma torstaisin kello 18:00-19:30:

To 30.9. Ylen dokkari ilmastonuorista Ellen Ojalasta, Atte Ahokkaasta ja Elina Arpalasta / Planeetta on tulessa (ensimmäinen jakso ilmestyy 22.9.)


To 7.10. Ilmastokasvatus ja tunteet -artikkeli (Panu Pihkala) ja halutessa myös tutustuminen Project inside out -sivuihin


To 28.10. Pasi Toiviaisen podcast Ilmasto on peto (yksi jakso sopimuksen mukaan; tarkentuu)


To 11.11. John Websterin leffa Little Yellow Boots / Tulevilla rannoilla

 John Webster luo elokuvaan Little Yellow Boots / Tulevilla rannoilla näkymiä niihin kaventuviin elämänmahdollisuuksiin, joihin meidän sukupolvemme päätökset vaikuttavat. Lippusi elokuvaan löydät alla olevan painikkeen avattuasi.

To 25.11. Riikka Kaihovaaralta jotain? Villi ihminen -kirja / podcast (tarkentuu)

Villi ihminen -kirjan kirjoittanut Riikka Kaihovaara: En puhuisi ihmisen luontosuhteesta - luonto ei tarvitse ihmistä mihinkään.

Ihmisen luontosuhde on sanapari, jonka tasapaino ei toimi. Suhde vaatii kaksi toimijaa eikä luonto tarvitse ihmistä mihinkään. Se pärjää, vaikka meitä ei olisi. Luonnon ja ihmisen välit ovat kokonaisuus ja sitä kuvaa sana luontoyhteys. 

 - Jos ajatellaan, että ihminen on osa luontoa, kuten minä ajattelen, niin meidän kaikki pahuutemme, rumuutemme, julmuutemme ja röyhkeytemme on myöskin osa luontoa, toteaa ihmiseen ja luontoon keskittyvän esseekokoelman "Villi ihminen ja muita luontokappaleita" kirjoittanut Riikka Kaihovaara. 

 Kuva jylhästä, koskemattomasta luonnosta, josta ihminen voi löytää rauhan ja itsensä alkoi vahvistua samaan aikaan kaupungistumisen ja teollistumisen kanssa. Nykyinen romantisoitu kuva luonnosta perustuu söpöihin, pörröisiin eläimiin ja luonnon harmoniaan. Epäsiistit elementit ja julmuus rikkovat tätä kuvaa. - Juuri rumuudessa piilee luonnon viehättävyys. Kauneus ja ja luonnon hallitsemattomuus näkyy myös tuhon ja hylättyjen paikkojen estetiikassa. Sen minkä ihminen hylkää, sen luonto valtaa takaisin. 

Puheen Aamussa otettiin toisenlainen kulma keskusteluun ihmisen ja luonnon suhteesta. Riikka Kaihovaara oli Alina Kulon ja Juhani Kenttämaan vieraana. 

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006284047.html


To 9.12. Rebecca Solnitin Hope in the Dark -kirja (tai artikkeli kirjasta tai videoluento aiheesta vapaavalintaisesti)

Iina linkkasi: Nauhoite Rebecca Solnitin puheesta, jossa hän esittelee 10 työkalua epätoivon torjumiseksi. https://www.youtube.com/watch?v=dLYpiCXGAzo&t=2680s

Rebecca Solnitin Hope in the Dark -kirjan ehtii saada kirjastostakin, mutta se on lisäksi kuunneltavissa ilmaisena näytteenä äänikirjana täällä:

... ja täällä: