3. Kestävyyskriisi

24.03.2021

Kestävyyskriisi on sellaisten ympäristömuutosten kollektiivinen vaikutus, jonka kanssa ihmiskunta ei voi pitkällä aikavälillä elää. Näitä ovat ilmastonmuutos, valtamerien happamoituminen, kemialliset saasteet, typpi- ja fosforikuormitus, makean veden vähenemisen myötä kuivuus ja aavikoituminen, ekosysteemin ja maaperän köyhtyminen, luonnon monimuotoisuuden häviäminen ja massasukupuutto, maaperän, meren ja ilman peruuttamaton saastuminen ja otsonikerroksen oheneminen. (1)

Yllä oleva Julian Caldecottin määritelmä kestävyyskriisistä on hyvä pohja lähestyttäessä tätä viheliäistä tilannetta. Olipa kyse millaisesta tai mistä elämän kriisistä tahansa, on kyse kohtaamastamme uudesta tilanteesta, tapahtumasta, jossa vanhat ongelmanratkaisukeinot eivät toimi riittävän hyvin tai ollenkaan. Nyt olemme tässä tilanteessa.

Kestävyyskriisiä voi tarkastella monesta näkökulmasta. Keskeistä on välttämättömyys lähtökohdalle, jossa maapallon rajat (planetaariset rajat, luonnonprosessit, elon kehät - rakkaalla on monta nimeä) ja sivilisaatiomme kestävä ja oikeudenmukainen elämä yhdistyy.

Planetaarinen mittakaava on valtava. On huomioitava resurssien kestävän käytön rajat, yhtäläinen jako ja riittävyys sekä vakaus tuleville sukupolville ja koko maapallon luonnonprosesseille, joihin koko sivilisaatiomme pohjautuu ja jonka osa me olemme. On vain tämä yksi maapallo.