Osa 4.

Uusi arki - kohtuudella eteenpäin -webinaari

Entä harmaa kivi?

Monesti muutoksen viesti on: Ajattele positiivisesti, keskity voimavaroihisi ja pieniinkin onnistumiisi, eli "Pelko pois ja hommiin, vaikka läpi harmaan kiven!"

Harmaalta kiveltä kestävyyskriisi monine juonteineen monesti tuntuukin.

Tämä muutoksen viesti on ymmärrettävää, sillä kun ihmiset tuntevat olonsa ylivoimaiseksi, surulliseksi, pelokkaaksi ja vihaiseksi, on vaikea kuvitella ryhtyvänsä mihinkään toimiin ilman virittäytymistä "johonkin hyvään ja itseä suurempaan". Tällä halutaan kannustaa, innostaa ja motivoida.

Mutta entä se harmaa kivi... Tiedämme, että monista meistä kestävyyskriisiin liittyvät asiat tuntuvat ylitsepääsemättömiltä ja meidän osallistumisemme ja toimemme tuntuvat vähäpätöisiltä. Kun tähän lisätään se, miten nämä kestävyyskriisin asiat herättävät ahdistusta, ristiriitaisuutta ja itseä suurempia muutoshaluja kaikki alkaa vaikuttamaan helposti ylivoimaiselta.

Välttääksemme ylivoiman muserruksen ja negatiivisuuden alhon meille tarjotaan keskittymistä yksilön voimavaroihin, mahdollisuuksiin, joita meillä itsellä on ja toki muutoksen hyötyihin - oikeastaan mihin tahansa, jotta pääsemme läpi tällaisten globaalien, systeemisten kysymysten aiheuttamasta merenpisaravaikutuksesta.


Entä harmaa kivi... Todellisuus. Joskus voi auttaa mielenosoittaminen, joskus hyppääminen positiivisuuden kelkkaan, mutta erityisesti auttaa emotionaalinen rehellisyys itsellemme ja toisiamme kohtaan. Se rehellisyys rakentaa luottamusta ja uskoa tulevaisuuteen.

Daniel Siegel sanoo: Kun nimeämme sen, kesytämme sen. Tämä tarkoittaa, että ylivoimaisista ja monimutkaisista tunteista tulee paljon helpommin hallittavia, kun ne nimetään, sillä silloin ne voidaan tunnistaa, ja siten ne voidaan kuulla ja tunnustaa. Olemalla avoimia ja rehellisiä harmaan kiven hankalista kokemuksista teemme meille kaikille helpommaksi ja turvallisemmaksi kohdata ja käsitellä näitä hankalia kokemuksia - tämä on avain hankalan harmaan kiven haltuun ottoon.

Donna Harraway kutsuu tätä "ongelmien kanssa pysymiseksi".

Annatko itsellesi tilaa tuntea, surra ja käsitellä harmaan kiven tunteita kotona, töissä, yksinäisyydessä, kumppanisi ja ystäviesi kanssa vai suuressa väkijoukossa mielenosoituksessa? Se, miten suhtaudut ja miten käsittelet näitä harmaan kiven tuskallisia asioita, heijastuu ja kaikuu koko elämässäsi. Tunteiden suvaitsemisen kehittäminen on se, mikä rakentaa sinun ja muiden kestävyyttä harmaan kiven kohtaamiseen ja sen kantamiseen.

Se, että jaamme paitsi tavoitteet myös niiden saavuttamiseen vaadittavat kokemukset, koettelemukset ja vaikeudet yhdistää meitä ja auttaa meitä - yhdessä kohtaamaan ja kantamaan tuon harmaan kiven.


Seuraavalla kerralla ulkona ollessasi poimi harmaa kivi, ota se mukaasi muistuttamaan yhteisestä kokemuksesta harmaan kiven kohtaamisessa ja kantamisessa. 


TOIVO, muutama sana siitä...

Rebecca Solnitin sanoja mukaille Marika Tomu

Toivo ei tarkoita todellisuuden kieltämistä. Se ennemminkin tarkoittaa sen kohtaamista ja jopa haastamista. 

Toivo pyytää meitä muistamaan sen kaiken hienon mitä 21. vuosisata on tuonut mukanaan: kansanliikkeet ja sankarit (mm. FFF ja Greta), kriisitietoisuuden (kiitos korona), avoimuutta ympäri maailmaa (kiitos vapaa media ja some), tietoa ja ymmärrystä sekä näkökulmia kestävään kehitykseen todella suurelle osalle väestöä (ja valitettavasti myös vastahyökkäyksiä kaikkia näitä vastaan).

Toivo ei ole uskoa siihen, että kaikki oli, on tai tulee olemaan kunnossa. Se ei myöskään ole aurinkoinen paremmasta-parempaan kertomus, vaan se voi olla vastakohta pahasta pahenevalle kertomukselle.  Toivo herättelee ja ravistelee meidät kiinnostumaan laajemmasta näkökulmasta, vaihtoehdoista, joilla on erityisiä mahdollisuuksia ja jotka kutsuvat ja vaativat meitä toimimaan. Toivo on selitys monimutkaisuudessa ja selkeyden aukko epävarmuudessa. 

"Kriittinen ajattelu ilman toivoa on kyynisyyttä, mutta toivo ilman kriittistä ajattelua on naiiviutta", bulgarialainen kirjailija Maria Popova on sanonut. Patrisse Cullors, yksi Black Lives Matter -yrityksen perustajista, kuvaili liikkeen tehtävää: "Antaa toivoa kollektiiviseen toimintaan rakentaakseen kollektiivista voimaa kollektiivisen muutoksen aikaansaamiseksi." 

Toivo asettuu tiloihin, joissa emme tiedä mitä tapahtuu ja joissa epävarmuuden avaruudessa on tilaa toivolle toimia. Ehkä tunnistat tällaisen epävarmuuden ja siinä olevan tilan, jossa voi toimia ja vaikuttaa - yksin tai yhdessä muutaman kymmenen tai useamman miljoonan muun kanssa, tämän tilan tunnisti Greta Thunberg. 

Toivo on vaihtoehto sekä optimistien ja pessimistien varmuudelle. Optimistit ajattelevat, että kaikki on hyvin ilman meidän osallistumistamme, pessimistit taas päinvastaisesti, yhtä kaikki, molemmat vapauttavat itsensä toimimisesta. Toivo luo uskon, että se mitä me teemme, on merkityksellistä ja sillä on merkitystä. Emme ehkä tiedä etukäteen miten ja milloin sillä voi olla merkitystä, kenelle ja mihin se voi vaikuttaa, mutta toivo lataa meidät toimimaan. Toivomme on voimamme.

May the Hope and Gray Stone Be With You.

Toivomme sinulta palautetta koulutuksesta. Tämä vie hetken. Kiitos.